Top
 

VRELO UNE – ŠTRBAČKI BUK

  • vrelo Une, Plautilla

  • Štrbački buk, Plautilla

  • Štrbački buk, Plautilla

  • vrelo Une, Plautilla

  • vrelo Une, Plautilla

  • vrelo Une, Plautilla

jednodnevni izlet iz Splita

Plan putovanja

1
Okupljanje grupe na dogovorenom mjestu (Poljud, Glorijet Solin) i polazak u jutarnjim satima (07 h). Vožnja autobusom turističke kategorije preko Sinja i Knina prema Donjoj Suvaji i VRELU RIJEKE UNE.

Una, ili jedina, jedinstvena, kako su je stari Rimljani zvali, izvire u selu Donja Suvaja u šumi, na 398 m nadmorske visine, ispod padina planina Stražbenice i Plješevice. Ovaj prostor zaštićen je 1968. godine kao hidrografski spomenik prirode, a najdublji speleološki zaron dosada bio je na 248 m dubine, što ovo vrelo čini jednim od najdubljih istraženih krških izvora na području Dinarida.
Šetnja stazom s nekoliko uspona, te nakon 15-ak minuta dolazimo do vrela, jezerca, koje se već izdaleka prepoznaje po svojoj prekrasnoj tirkiznoj boji. Nakon obilaska vrela vraćamo se na glavni put i upoznavanje Une nastavljamo tijekom vožnje prema Bosni i Hercegovini.

Rijeka Una pogranična je rijeka koja krivuda i teče dijelom kroz Hrvatsku, dijelom kroz BIH, te nakon 215 km krivudavog toka ulijeva se u rijeku Savu pored Jasenovca. Na području BIH dolina oko gornjeg toka Une zajedno s kanjonom rijeke Unac koji je njena glavna pritoka, proglašena je 2008. godine nacionalnim parkom koji obuhvaća oko 19800 ha površine.

Po dolasku u BIH susret s lokalnim vodičem s kojim nastavljamo putovanje prema NACIONALNOM PARKU UNA, prvom nac. parku u Federaciji BiH, proglašenom 2008. godine. To je prostor porječja Une od Bihaća južnije uz granicu sa Hrvatskom, kojega krasi iznimna ljepota netaknute prirode, brojni slapovi, kao i stari gradovi o kojima ćemo poslušati tijekom putovanja.

Naše odredište ŠTRBAČKI BUK, 24 m visoki slap, po mnogima je najljepši slap na Uni, čiju ljepotu podjednako dijele BiH i Hrvatska, a do kojega nas vodi uređena drvena staza i nekoliko vidikovaca i sjenica. Posjet Štrbačkom buku organiziran je lokalnim prijevozom od mjesta Orašac do samog izletišta. Zatim šetnja uređenim stazama, uživanje u prirodi, piće ili ručak u lokalnom restoranu i sl.

U dogovoreno vrijeme u poslijepodnevnim satima okupljanje grupe i povratak prema Splitu. Povratak na polazišno mjesto u večernjim satima.
Podijeli:
Podijeli objavu s prijateljima


Pošalji

VRELO UNE – ŠTRBAČKI BUK I NP UNA

JEDNODNEVNI IZLET
PLANIRANO VRIJEME REALIZACIJE: 03.10.2021.
ŠIFRA ARANŽMANA: 2021-30

 

CIJENA IZLETA UKLJUČUJE:
– prijevoz autobusom visoke turističke kategorije na navedenim relacijama
– ULAZNICU ZA VRELO UNE
– ULAZNICU ZA NP UNA I LOKALITET ŠTRBAČKI BUK
– prijevoz lokalnim autobusom do lokaliteta Štrbački buk
– usluge lokalnog vodiča u NP Una
– sve obilaske prema programu
– licenciranog pratitelja putovanja
– osiguranje putnika od posljedica nesretnog slučaja
– osiguranje od profesionalne odgovornosti i odgovornosti prema trećim osobama
– organizaciju putovanja i pripadajući PDV

 

CIJENA IZLETA NE UKLJUČUJE:
– nenavedene ulaznice i izmjene programa od strane grupe

 

NEOBVEZNA NADOPLATA:
– osiguranje od rizika otkaza – 50 kn (uplaćuje se isključivo uz prijavu za izlet, a najkasnije 14 dana prije termina izleta)

 

POPUST: djeca do 12 godina 20% popust

 

MOGUĆNOSTI PLAĆANJA:
– transakcijski uplatnicom ili internet bankarstvom na način da je prilikom prijave obvezna uplata rezervacije od 100 kn, te preostali iznos najkasnije 7 dana prije termina izleta

 

PRIJAVE: pismeno mailom ili putem web stranice do popunjenja kapaciteta. Prijava je valjana nakon uplate rezervacije od 100 kn.

 

NAPOMENA:
– Organizator putovanja: Plautilla d.o.o. Solin
– Cijena je kalkulirana na osnovu min. 30 putnika. Agencija zadržava pravo promjene cijene ili otkazivanja izleta u slučaju nedovoljnog broja putnika sukladno Općim uvjetima, te će Putnike o istom obavijestiti najkasnije 3 dana prije termina izleta.
-Tijekom putovanja agencija zadržava pravo izmjene programa ukoliko za to postoji potreba, ali se obvezuje Program izvršiti u cijelosti.
– Program ne preporučamo osobama slabije fizičke pokretljivosti.
– Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti Agencije: https://plautilla.hr/opci-uvjeti/
– Ukoliko putnik nije ugovorio osiguranje od rizika otkaza, primjenjuje se otkazna politika prema Općim uvjetima poslovanja Agencije.
-Završnu obavijest putnicima Agencija šalje najkasnije 3 dana prije početka putovanja (ime i kontakt voditelja putovanja, informacije o prijevozniku i sl.)
– Program se će realizirati sukladno preporukama i mjerama HZJZ aktualnim u terminu realizacije izleta, te isključivo ukoliko u terminu izleta bude vrijedilo pravilo prelaska granice i povratka u RH unutar 12 sati boravka u BIH bez obveznog testiranja ili COVID putovnice. Ukoliko se pravila prelaska granice promijene, obavijestit ćemo sve putnike i izvršiti povrat uplate u roku od 48 sati.
-Agencija ne snosi odgovornost za izgubljene ili otuđene predmete u destinaciji ili prijevoznom sredstvu.
-Opći uvjeti Agencije, program i upute uz putovanje sastavni su dio Ugovora o paket aranžmanu, te kupnjom putovanja prihvaćate iste, stoga preporučamo detaljno pročitati upute, a za sve dodatne informacije na raspolaganju smo Vam putem e-pošte na info@plautilla.hr ili na kontakt mob. +385915198008.