Top
 

Salona – kuća Parać – rimske igre u amfiteatru

Podijeli:
Podijeli objavu s prijateljima


Pošalji

SALONA – Na zapadnom dijelu grada Solina nalazi se najveće arheološko nalazište u Hrvatskoj iz antičkog vremena – Salona. Izvorno ilirsko-grčko naselje, a kasnije rimska kolonija i glavni grad rimske provincije Ilirik, koja je brojala oko 60000 stanovnika istražuje se sustavno već nekoliko stoljeća.

VODIMO VAS U ŠETNJU KROZ POVIJEST:Manastirine, Tusculum – kuće koju je izgradio najzaslužniji salonitanski istraživač – don Frane Bulić, zidine, episkopalni centar, bazilika urbana, terme, krstionica, Porta Cesarea…

ŠETNJOM DAOLAZIMO DO najveće građevine rimske Salone – DO AMFITEATRA koji je do tursko-mletačih ratova bio sačuvan u cijelosti, a danas samo u temeljima i djelovima prve etaže. U rimsko vrijeme kad su se u njemu održavale borbe gladijatora mogao je primiti oko 16 000 gledatelja.
PORED AMFITEATRA nalazi se KUĆA PARAĆ, nedavno obnovljena i u njoj ćemo vidjeti izložbu predmeta pronađenih u Saloni, te radionicu za restauraciju spomenika. Kad naučimo što rade restauratori, IZRADIT ĆEMO MALI SUVENIR – stari rimski novčić, koji će svaki učenik ponijeti kao poklon za uspomenu.
I NAŠU SOLINSKU PRIČU ZAVRŠAVAMO SPORTSKIM NATJECANJIMA – spustit ćemo se u amfiteatar na natjecanje iz skoka u dalj, bacanja kugle, trčanja štafete, skakanja u vrećama itd itd… Pobjednike očekuju i simbolične nagrade.

CIJENA UKLJUČUJE:
– ulaznicu u Salonu
– razgled Salone uz stručnog vodiča
– suvenir (rimski novčić)
– rezervaciju termina
– osiguranje putnika od posljedica nesretnog slučaja
– osiguranje od profesionalne odgovornosti i odgovornosti prema trećim osobama
– zakonom propisanu jamčevinu za turističke paket aranžmane (NN 8/96)
– organizaciju izleta i pripadajući PDV