Top
 

IZVOR CETINE – KNIN – BISKUPIJA – IZVOR KRKE

Podijeli:
Podijeli objavu s prijateljima


Pošalji

Okupljanje grupe na dogovorenom mjestu i polazak u jutarnjim satima. Vožnja autobusom turističke kategorije prema VRLICI i selu CETINA. Posjet IZVORU RIJEKE CETINE, te u blizini izvora posjet CRKVI SV. SPASA iz 9. stoljeća, upisanoj u registar nepokretnih spomenika kulture. Crkva je jedan od najbolje očuvanih spomenika ranosrednjovjekovnog sakralnog graditeljstva u Hrvatskoj. Nakon obilaska izvora i crkve nastavak vožnje do KNINA. Dolazak u centar i slobodno vrijeme za jutarnju kavu i osvježenje.

Zatim obilazak grada; šetnja od ŽUPNE CRKVE SV. ANTE i FRANJEVAČKOG SAMOSTANA koji se spominje još u 15.st, zatim lagani pješački uspon do KNINSKE TVRĐAVE, koja dominira gradom na 345 m nadmorske visine, sa gotovo 2 km dobro očuvanih zidina, na nekim mjestima i do 20 m visokim. Razgled tvrđave uz stručno vodstvo.
Kraći odmor na tvrđavi ili pauza za ručak po dogovoru (na samoj tvrđavi nalazi se ugostiteljski objekt i restoran).

Zatim vožnja do BISKUPIJE. Biskupija se u prošlosti nazivala “Pet crikvah na Kosovi”, a to se ime spominje i u hrvatskom prijevodu Ljetopisa popa Dukljanina, djelu koje je nastalo u drugoj polovici 12. st. Arheolozi smatraju da temelji pet crkava datiraju iz perioda hrvatskih vladara od VIII do XI stoljeća, i to je najznačajniji starohrvatski lokalitet u Hrvatskoj. Obilazak lokaliteta Crkvina i ostataka crkve Sv. Marije, uz čije temelje je 1938. g. sagrađena istoimena crkva koju je projektirao Ivan Meštrović, a podignuta je u spomen hrvatskih narodnih vladara.

Na povratku prema Splitu, posjet IZVORU RIJEKE KRKE i Topoljskom buku. Šetnja do slapa i pauza za fotografiranje. Povratak na polazišno mjesto u večernjim satima.

CIJENA IZLETA UKLJUČUJE:
– prijevoz autobusom turističke kategorije na navedenim relacijama
– ulaznicu za kninsku tvrđavu i muzej
– usluge stručnog vodiča u Kninu
– sve obilaske prema programu
– stručnog vodiča pratitelja 
– osiguranje putnika od posljedica nesretnog slučaja
– osiguranje od profesionalne odgovornosti i odgovornosti prema trećim osobama
– zakonom propisanu jamčevinu za turističke paket aranžmane (NN 8/96)
– organizaciju izleta i pripadajući PDV