Top
 

ISTANBUL

  • Istanbul, Plautilla iStock credit

  • Istanbul, photo Ines Milić

  • Istanbul, photo Ines Milić

  • Istanbul, photo Ines Milić

  • Istanbul, photo Ines Milić

  • Istanbul, photo Ines Milić

  • Istanbul, photo Ines Milić

putovanje zrakoplovom

Plan putovanja

1
1. dan: SPLIT – DUBROVNIK – ISTANBUL
Okupljanje grupe u zračnoj luci Dubrovnik (Čilipi) dva sata prije polijetanja zrakoplova. *Za sve putnike iz Splita organizirani transfer u ranim jutarnjim satima iz Splita do zračne luke Dubrovnik. Prijava za let i polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji TK 438 s polaskom u 09:05 sati. Dolazak je predviđen u 12:05 sati po lokalnom vremenu. Po slijetanju, granična i carinska kontrola te tranfer do hotela u Istanbulu. Nakon kraćeg odmora u hotelu zajednička šetnja s voditeljem putovanja do četvrti BEYOGLU i GALATA KULE, srednjovjekovne utvrde u blizini koje se nalazi današnja žila kucavica grada; glavna pješačka i trgovačka ulica ISTIKLAL. Šetnja Istiklalom do glavnog gradskog trga TAKSIM. Slobodno vrijeme za individualni program, kupovinu i sl. Danas je ovo i dio grada poznat po brojnim restoranima, barovima i središte je društvenog i noćnog života Istanbula. Povratak u hotel. Noćenje.
2
2. dan: ISTANBUL – SULTANAHMET (AJA SOFIJA, PLAVA DŽAMIJA, TOPKAPI PALAČA)
Nakon doručka upoznat ćemo se s povijesnim istanbulskim Zlatnim rogom i najčuvenijim zamenitostima četvrti SULTANAHMET uz lokalnog vodiča. Zajednička šetnja od hotela do PLAVE DŽAMIJE, izgrađene između 1609. i 1616. godine po nalogu sultana Ahmeda koji je ovom građevinom želio nadmašiti najveću i najimponzantniju džamiju svih vremena, AJA SOFIJU koja se nalazi u neposrednoj blizini. Plava džamija jedinstvene je unutrašnjosti, ukrašena sa 20 000 ručno rađenih keramičkih pločica na kojima je prikazano 50 različitih vrsta tulipana. Smatra se najvećom džamijom klasičnog perioda otomanskog carstva. Šetnjom dolazimo do AJA SOFIJE, najpoznatije istanbulske džamije, izvorno kršćanski crkve Svete mudrosti, bazilike izgrađene po nalogu cara Justinijana i posvećene 537. godine. Stoljećima je služila kao katedralna crkva carigradskih patrijarha sve do pada Carigrada 1453. godine i osmanskog osvajanja kad je pretvorena u džamiju. Gotovo 1000 godina Aja Sofija bila je najveća crkvena građevina na svijetu. TOPKAPI PALAČA, gotovo 400 godina bila je rezidencija osmanskih sultana sve do sredine 19. stoljeća. Kompleks se sastoji od četiri glavna dvorišta i cijelim nizom građevina od administracije do vojne uprave, do harema u kojem je boravilo više od 300 sultanovih konkubina. Nakon obilaska šetnja do GRAND BAZARA (Kapali čaršija). Grand bazar jedna je od najvećih i najstarijih natkrivenih tržnica na svijetu, sa 61 natkrivenom ulicom i preko 4000 trgovina na ukupnoj površini od 30 700 m². Slobodno vrijeme za individualni program i uživanje u lokalnoj gastronomiji. Noćenje.
3
3. dan: ISTANBUL (SULEJMANOVA DŽAMIJA, fakultativno KRSTARENJE BOSPOROM)
Nakon doručka posjetit ćemo SULEJMANIJU, vrhunsko djelo najpoznatijeg osmanskog graditelja, MIMARA SINANA. Džamija sultana Sulejmana Veličanstvenog građena je oko 1550. godine kao tipična osmanska bogomolja, na jednom od sedam brežuljaka Istanbula odakle se pruža izvanredan pogled na grad. Sulejmanija nije izgrađena samo kao bogomolja, ona je kompleks u kojem se nekada nalazila pučka kuhinja, knjižnica, medresa, pripremna škola, vrt za šetnju itd. Njena je povijesna važnost to što ju je izgradio najveći i najtalentiraniji osmanski arhitekt koji je ikada živio, a uz nju se nalaze grobnice Sulejmana Veličanstvenog i njegove žene Hurrem (Rokselane). Nakon obilaska spuštamo se do EGIPATSKE TRŽNICE, najveće tržnice začinima u gradu gdje ćete najbolje upoznati tursku kuhinju, najrazličitije namirnice i začine.
Predlažemo FAKULTATIVNO: KRSTARENJE BOSPOROM uz vodiča na hrvatskom jeziku. Uputit ćemo se iz luke nedaleko od egipatkse tržnice i zaploviti Bosporskim tjesnacem koji razdvaja Europu i Aziju, i uživati u pogledu na brojne palače i lokacije iz turskih sapunica, povijesne utvrde i mostove izgrađene preko tjesnaca… Povratak u luku pored GALATA MOSTA, najpoznatijeg istanbulskog mosta građenog na dvije razine. Na donjoj razini nalazi se cijeli niz restorana, dok se na gornjoj razini svakodnevno može vidjeti stotine ribiča koji provode svoje vrijeme pecajući… Slobodan ostatak poslijepodneva za individualni program. Noćenje.
4
4. dan: ISTANBUL (fakultativni izlet u AZIJSKI DIO ISTANBULA, BALAT)
Nakon doručka slobodan dan za kupovinu, vlastito otkrivanje grada i uživanje u bogatoj gastro ponudi. Predlažemo FAKULTATIVNI IZLET u azijski dio Istanbula. Vožnja autobusom preko Bosporskog tjesnaca Mostom mučenika 15. Srpnja do vidikovca ÇAMLICA, jednog od najljepših vidikovaca s kojeg se pruža pogled na Istanbul i Zlatni rog. Zatim nastavljamo do ČETVRTI USKUDAR, te KADIKOY, stari dio grada i ulice BAHARIYE uz koju se nižu brojne manje ulice s trgovinama, slastičarnicama i restoranima u kojima možete uživati u lokalnim jelima. Povratak u europski dio grada i slikovitu četvrt BALAT sa svojim zanimljivim šareno obojanim fasadama kuća, stepeništa, umjetničkim atelijerima, i isprepletenim uličicama… Slobodno vrijeme za šetnju i poslijepodnevnu kavu. Zatim odlazak do GRAND BAZARA (Kapali čaršije) i slobodno vrijeme za kupovinu i individualni program. Noćenje.
5
5. dan: ISTANBUL (fakultativno posjet Dolmabahçe palači) – DUBROVNIK – SPLIT
Nakon doručka odjava iz hotela. (prtljaga ostaje u hotelu do poslijepodnevnih sati kad je predviđen odlazak u zračnu luku). Slobodno vrijeme u gradu za individualni program ili FAKULTATIVNO posjet DOLMABAHÇE PALAČI. Nakon što je napuštena Topkapi palača, Dolmabahce je postala posljednja rezidencija turskih sultana u 19.stoljeću. U četvrti Beşiktaş, na oko 250 000 m2 nalazi se najraskošnije uređena barkona palača po uzoru na francuski Versailles. Dao ju je sagraditi sultan Abdul Medžid I koji je do tada živio u Topkapi palači. Dolmabahce je impresivan spoj istoka i zapada koji se isprepleću kroz najraskošniji inventar od kojeg se ističe raskošni luster od češkog kristala težak gotovo 5 tona u glavnoj središnjoj dvorani sa kupolom visokom 36 metara. Nakon obilaska povratak u hotel. U dogvooreno vrijeme transfer do zračne luke Istanbul. Prijava za let i polijetanje zrakoplova u 19:00 sati na liniji TK 439. Predviđeni dolazak u Dubrovnik u 19:55 sati. Organizirani transfer do Splita.

ISTANBUL 5 dana

putovanje zrakoplovom iz Dubrovnika, uz organizirani transfer iz Splita

PLANIRANI TERMIN PUTOVANJA: 04.10.2024.
SMJEŠTAJ: hotel 4* Istanbul
ŠIFRA ARANŽMANA: 2024-41

 

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:
– PRIJEVOZ ZRAKOPLOVOM u ekonomskoj klasi na relaciji Dubrovnik – Istanbul – Dubrovnik (dopuštena prtljaga do 23 kg predane prtljage i 8 kg ručne prtljage)
– PRISTOJBE zračnih luka
– AUTOBUSNE TRANSFERE na relaciji zračna luka Istanbul – hotel – zračna luka Istanbul
– ORGANIZIRANI TRANSFER na relaciji Split – Dubrovnik – Split
– SMJEŠTAJ u hotelu 4* u Istanbulu na osnovi 4 noćenja s doručkom u dvokrevetnim sobama (TWC, klima, TV)
– Sultanahmet pješačka tura uz lokalnog vodiča (bez ulaznica)
– posjet Sulejmanovoj džamiji uz vodiča
– sve obilaske prema programu uz lokalne vodiče na hrv. jeziku i licenciranog voditelja putovanja
– licenciranog voditelja putovanja iz mjesta polaska
– PUTNO MEĐUNARODNO OSIGURANJE (obvezno za putovanja u Tursku)
– osiguranje od profesionalne odgovornosti i odgovornosti prema trećim osobama
– zakonom propisanu jamčevinu za turističke paket aranžmane
– organizaciju putovanja i PDV

 

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:
– ulaznice u objekte koji se posjećuju, fakultativne programe i sve što nije obuhvaćeno u „cijena aranžmana uključuje“

 

FAKULTATIVNI SADRŽAJI I NEOBAVEZNE NADOPLATE:
– jednokrevetna soba – 120 EUR
– OSIGURANJE OD RIZIKA OTKAZA PUTOVANJA – 15 EUR, ugovara se isključivo uz prijavu, a min 15 dana prije termina polaska
– ULAZNICA ZA AJA SOFIJU 25 EUR
– IZLET KRSTARENJE BOSPOROM (uz vođenje na hrv. jeziku u trajanju od cca 1,5 sati) 35 EUR
– IZLET NA AZIJSKU STRANU ISTANBULA (uključuje prijevoz, obilaske prema programu uz vodiča na hrv. jeziku) 30 EUR
– IZLET U DOLMABAHÇE PALAČU (uključuje lokalni prijevoz, ulaznicu i audio guide) 40 EUR
– ULAZNICA ZA TOPKAPI PALAČU i obilazak uz vodiča 48 EUR
– ULAZNICA ZA BAZILIKU CISTERNU 25 EUR
*Minimalan broj prijavljenih za izlete: 15 putnika. Fakultativni izleti plaćaju se na licu mjesta predstavniku /voditelju putovanja. U slučaju promjena cijena navedenih ulaznica i usluga u Turskoj, Agencija ostavlja mogućnost korekcije cijena fakultativnog programa.

 

POPUSTI:
– djeca do 12 god. 15% na osnovnu cijenu aranžmana

 

ROK ZA PRIJAVU: do popunjenja kapaciteta.

 

MOGUĆNOSTI PLAĆANJA:
– uplatnice, internet bankarstvo na način da je prilikom prijave obvezna uplata akontacije od 200 EUR te preostali iznos najkasnije 14 dana prije termina polaska
– kreditnom karticom putem webshopa Agencije (Diners i kreditne kartice Erste banke do 12 rata, Visa Premium PBZ do 6 rata, Mastercard OTP Banke do 6 rata)

 

NAPOMENE:
– Organizator putovanja: Plautilla d.o.o. Solin
– Cijena je kalkulirana na osnovu min. 25 putnika. Agencija zadržava pravo promjene cijene ili otkazivanja izleta u slučaju nedovoljnog broja putnika sukladno Općim uvjetima, te će Putnike o istom obavijestiti najkasnije 7 dana prije termina putovanja.
– Zrakoplovni prijevoznici uslijed određenih okolnosti zadržavaju pravo promjene rasporeda leta što uključuje mijenjanje vremena polijetanja i slijetanja, kao i otkazivanja letova bez prethodne obavijesti. Finalne satnice letova putnicima će biti dostavljenje u završnim obavijestima.
– Tijekom putovanja agencija zadržava pravo izmjene programa ukoliko za to postoji potreba, ali se obvezuje program izvršiti u cijelosti.
– Za ovo putovanje vrijede Opći uvjeti Agencije: https://plautilla.hr/opci-uvjeti/
– Ukoliko putnik nije ugovorio osiguranje od rizika otkaza, primjenjuje se otkazna politika prema Općim uvjetima poslovanja Agencije.
– Za ulazak u Republiku Tursku za državljane RH vrijede sljedeći uvjeti: Od 2. ožujka 2020., hrvatski državljani koji putuju u Tursku ne trebaju vizu za boravak do 90 dana u razdoblju od 180 dana, ukoliko se radi o turističkim putovnjima. Putovnica hrvatskih državljana mora biti valjana još najmanje 150 dana od datuma ulaska u Tursku. Sve osobe koje putuju u Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u toj zemlji.
– Završnu obavijest putnicima Agencija šalje najkasnije 7 dana prije početka putovanja (ime i kontakt voditelja putovanja, informacije o prijevozniku i sl.)
– O rizičnosti putovanja u određene zemlje molimo informirajte se na mrežnim stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH na: http://www.mvep.hr
– Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji države u koju se putuje i može se razlikovati od standarda koji su na snazi u RH.
– Agencija ne snosi odgovornost za izgubljene ili otuđene predmete u destinaciji ili prijevoznom sredstvu.
– Polica Jamčevine za turističke paket aranžmane br. 298290000122 uplaćena kod Croatia Osiguranje d.d. Zagreb, Vatroslava Jagića 33.
– Opći uvjeti Agencije, program i upute uz putovanje sastavni su dio Ugovora o paket aranžmanu, te kupnjom putovanja prihvaćate iste, stoga preporučamo detaljno pročitati upute, a za sve dodatne informacije na raspolaganju smo Vam putem e-pošte na info@plautilla.hr ili na kontakt broj +385915198008.

 

KORISNE INFORMACIJE VEZANE UZ PUTOVANJE U REPUBLIKU TURSKU:

REPUBLIKA TURSKA
Politički sustav: parlamentarna republika
Glavni grad: Ankara
Ukupna površina: 783 562 km2
Stanovništvo: 75 mil.
Valuta: turska lira; aktualni tečaj 1 EUR =  34,75 TRY (svibanj 2024)

Vremenska razlika: +1 sat u ljetnom računanju vremena, te +2 sata u zimskom računanju vremena (zimsko vrijeme Zagreb 12 h /Istanbul 14 h).

Telefonski razgovori: T-Mobile, A1 i Tele2 imaju potpisane ugovore o roamingu s lokalnim operaterima, a troškove roaminga provjeriti s vašim domaćim pružateljima mobilnih usluga.
Električni napon: 220 V

Kupovina i plaćanje: u svim trgovinama i ugostiteljskim objektima moguće je plaćanje kreditnim karticama (MasterCard i Visa prihvaćaju se u svim trgovinama, dok je Diners rjeđe prihvaćen) i gotovinom.

Hrana i piće: turska gastronomija objedinjuje mediteransku i orijentalnu tradiciju, nadaleko je poznata kao raznolika, bogata najrazličitijim jelima od mesa, ribe, povrća do nadaleko poznatih slastica koje će očarati sve ljubitelje slatkog. Turska kava služi se u gotovo svim ugostiteljskim objektima, kao i poznati turski čaj. Alkohol se ne služi u svim ugostiteljskim objektima pa preporučamo raspitati se prije ulaska u restoran /kafić. Voda sa slavine ne preporuča se za piće, konzumirati vodu u bocama.

Odjeća i obuća: preporučamo slojevitu i udobnu obuću prilagođenu dužim šetnjama i pješačenju. Tijekom putovanja posjećuju se muslimanski sakralni objekti (džamije) u kojima vladaju određena pravila odijevanja kojih se turisti trebaju obvezno pridržavati. To uključuje duge nogavice za muškarce ili duge suknje za žene, zatim obvezno pokrivalo za glavu za žene, a obuću je potrebno izuti ispred ulaza u džamiju. Preporučamo ženama ponijeti laganu maramu za posjete sakralnim objektima.

Prelazak granice, vizni sustav i zdravstveno osiguranje:
Od 2. ožujka 2020., hrvatski državljani koji putuju u Tursku ne trebaju vizu za boravak do 90 dana u razdoblju od 180 dana. Konkretnije, ovo izuzeće od izdavanja viza odnosi se na hrvatske građane koji putuju u turističke ili službene svrhe, tj. za poslovni sastanak, konferenciju, seminar, sastanak, festival, sajam, izložbu, sportska događanja, za kulturne ili umjetničke događaje. Putovnica hrvatskih državljana mora biti valjana još najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u Tursku. Sve osobe koje putuju u Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u toj zemlji.
Od siječnja 2016. godine sve osobe koje putuju u Republiku Tursku moraju imati putno zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u Republici Turskoj.
Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

Svi putnici dužni su informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice. Svi putnici koji nisu državljani RH dužni su informirati se o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Republici Turskoj u Istanbulu:
Adresa: Asmalı Mescit Mah. Oteller Sok. № ½, Tepebaşı/Beyoğlu, 34 420 İstanbul, Türkiye
Telefon: +90 212 293 5467, + 90 212 293 5468
E-mail: gkrh.istanbul@mvep.hr, E-mail za konzularna pitanja: crocons.istanbul@mvep.hr
Kontakti za hitne slučajeve: ivana.zerec@mvep.hr; +90 549 83 88 435, +90 530 95 57 528, +90 533 20 75 370

ISTANBUL
Najveći grad u Republici Turskoj koji je sa svojih cca 15 mil. stanovnika ujedno najveći europski grad. Grad bogate povijesti i iznimne kulturno povijesne baštine na mjestu gdje se susreću europski i azijski kontinent, na raskrižju puteva između Balkanskoga poluotoka i Male Azije te između Sredozemnog i Crnoga mora.

Ne propustite posjetiti:
TOPKAPI PALAČA; rezidencija osmanskih sultana sve do sredine 19. stoljeća. Kompleks se sastoji od četiri glavna dvorišta i cijelim nizom građevina od administracije i vojne uprave do harema.
AJA SOFIJA; najpoznatija istanbulska džamija, izvorno kršćanska crkva Svete mudrosti, bazilika izgrađena po nalogu cara Justinijana i posvećena 537. godine. Stoljećima je služila kao katedralna crkva carigradskih patrijarha sve do pada Carigrada 1453. godine i osmanskog osvajanja kad je pretvorena u džamiju.
PLAVA DŽAMIJA; izgrađena između 1609. i 1616. godine po nalogu sultana Ahmeda koji je ovom građevinom želio nadmašiti najveću i najimponzantniju džamiju svih vremena, Aja Sofiju.
DOLMABAHCE PALAČA; nakon što je napuštena Topkapi palača, Dolmabahce je postala posljednja rezidencija turskih sultana u 19.stoljeću. U četvrti Beşiktaş, na oko 250 000 m2 nalazi se najraskošnije uređena barkona palača po uzoru na francuski Versailles.
SULEJMANIJA – DŽAMIJA SULTANA SULEJMANA VELIČANSTVENOG; vrhunsko djelo najpoznatijeg osmanskog graditelja, MIMARA SINANA. Džamija sultana Sulejmana Veličanstvenog građena je oko 1550. godine kao tipična osmanska bogomolja
CISTERNA BAZILIKA; najveća od nekadašnjih nekoliko stotina cisterni ispod Konstantinopola. Cisterna se nalazi 150 metara jugozapadno od Aja Sofije, ispod negdašnje antičke bazilike (po kojoj je dobila ime), a izgrađena je u 6. stoljeću, za vladavine bizantskog cara Justinijana I. Velikog, kako bi se rastućem gradu osigurala pitka voda.
GALATA MOST; između naselja Karaköy and Eminönü, dovršen 1994. godine, na kojem je uvijek puno šetača, prolaznika, ali i ljudi koji svoje slobodno vrijeme provode pecajući ribu. Na donjoj etaži mosta nalazi se cijeli niz restorana i riblja tržnica.
GALATA TORANJ; kula iz 14. Stoljeća, jedna je od najupečatljivijih gradskih znamenitosti, nudi panoramski pogled na stari dio Istanbula i njegovu okolicu
GRAND BAZAR (KAPALI ČARŠIJA); jedna je od najvećih i najstarijih natkrivenih tržnica na svijetu, sa 61 natkrivenom ulicom i preko 4000 trgovina na ukupnoj površini od 30 700 m².
EGIPATSKA TRŽNICA; Bazar začina u Istanbulu, Turska, jedan je od najvećih bazara u gradu. Smješten u četvrti Eminönü u četvrti Fatih, najpoznatiji je natkriveni trgovački kompleks nakon Velikog bazara
ISTIKLAL ULICA; povijesno poznata kao Velika avenija Pera, u povijesnoj četvrti Beyoğlu, pješačka je ulica duga 1,4 kilometra i jedna je od najpoznatijih avenija u Istanbulu prepuna trgovina
KADIKOY (azijski dio grada); opuštena rezidencijalna četvrt na azijskoj obali Istanbula, poznata po živahnoj tržnici na kojoj se prodaje riba, voće i povrće, turska pizza, masline, punjene dagnje i još mnogo toga. U zgradama oslikanima šarenim uličnim muralima u vijugavim uličicama nalaze se mali butici, popularni kafići i anatolijski restorani. Pogled s obale četvrti Moda proteže se preko Mramornog mora sve do Sultanahmeta
BALAT; četvrt uskih popločanih ulica i šarenih kuća, u kojoj se moderni kafići i avangardne galerije izmjenjuju s tradicionalnim lokalnim supermarketima.